Vejledning

De over tusind udskænkningssteder er alle bedømt efter den samme skabelon for at gøre det nemt at navigere rundt i anmeldelserne. Byer og bydele er anmeldt samlet på enkelte sider under regionerne. Der kan også søges alfabetisk eller efter nyheder.

Anmeldelsen foretages af censorerne Jens Toft og Lars K. Lassen, og aldrig af nogen andre. Det giver en garanti for ensartethed i anmeldelserne. Arbejdsbyrden er betragtelig for kun to mand, så kommentarer, meninger, gode råd og rettelser til Københavnsguiden er naturligvis meget velkomne.

Bedømmelsen affattes således:
Anmeldelsen består af en objektiv og en beskrivende del. Til den førstnævnte har vi valgt at bruge 13-talskarakterskalaen som den kendes af alle der har gået i skole indenfor de sidste 30 år. Det viser sig at de fleste værtshuse efter den bedømmelse får en overordnet karakter - den samlede karakter som vi kalder atmosfæren - mellem 7 og 9, hvad der ikke kan undre da karakteren 8 er en middelkarakter efter denne skala. Toiletforhold og udbud får også en karakter.
Princippet er at karakteren 6 også her gives hvis man lige akkurat består.

Anmeldelsen er sammensat af følgende kategorier:

Navn og adresse mv.
Atmosfære Der gives en karakter efter hvor hyggeligt der er. Føler man sig tilpas?. Mange ting spiller naturligvis ind på sådan en bedømmelse. Indretning, møblement, belysning, rengøring, mere eller mindre venlig betjening. Er der gammeldags eller eksotisk, eller er der mere klassiske kvaliteter. Det der tæller fordelagtigt for et værtshus, behøver ikke gøre det for et andet. Det er kort sagt et spørgsmål om hygge og stil.

Udbud Der gives en karakter for udbuddet udover øl. For at 'bestå' og få 6 i udbud kræver vi de almindeligste spiritustyper på hylderne. Det vil som regel sige mindst 15 forskellige flasker. Det er klart at fadøl (og gerne mange typer) påvirker karakteren væsentligt.
De almindelige spiritustyper bør være repræsenteret: Vodka, gin, snaps, whisky, forskellige bittere, likør, rom.
Det bemærkes altid for sig selv om der findes Underberg på hylden da denne drik må antages at have særlig værdi for bitterelskeren.

Toilet Denne karakter giver næsten sig selv. Hvad forventer man af et ordentligt toilet? Et håndklæde, varmt og koldt vand, at det er rent! Er det tilfældet gives der 8. Er det under al kritik, og det sker, gives der 5 eller derunder.

Pris Der gives ingen karakter her, men prisen på en almindelig Hof, Tuborg eller fadøl angives. Evt. med andre eksempler fra prislisten. Det skulle give en ide om det generelle prisniveau.

Lukketid Her angives lukketiden. For nuværende angives åbningstiden ikke med mindre den er særlig relevant. For eksempel hvor der er tale om et morgenværtshus.

Klientel Hvem er den typiske gæst? Narkoman, turist, drengerøv, flottenhejmer eller blot den lokale beboer der er smuttet ned for at få en enkelt.

Interieur Hvilke tilbud har man til at adsprede gæsten. Jukebox, billard, dart, fjernsyn osv. At fjernsyn er nævnt, er ikke det samme som at det er tændt. Skulle det til og med køre uden et specielt formål, bemærker vi naturligvis denne pestilens.

Dato Vi har sidste gang besøgt værtshuset på denne dato. Datoen for tidligere besøg kan også være angivet.

Bemærkninger Nederst kommer selve den sproglige anmeldelse af værtshuset der kan være kortfattet hvis der ikke er særlige ting at bemærke, men som jo i de bedste tilfælde helst skulle vække en interesse hos læseren/forbrugeren.
Under denne kategori angives også særlige forhold, herunder om der tages imod betalingskort.

Tilbage til forsiden